Sivut

sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Ahvenanmaalla vaeltelemassa

Joskus on mukavaa kokeillä erilaista vaellusta. Helatorstain ansiosta päätimme viettää miniloman Ahvenanmaalla rinkat selässä. Vaeltamiseksi reissua ei ehkä täysin voi kutsuja, mutta kävellen liikuttiin ja Heppu nautti.


Matkaan lähdettiin torstaiaamuna lautalla Galtbyn satamasta kohti Sottungan saarta. Matka kesti 3,5h, jonka vietimme tuulisella kannella. Koirat eivät olleet tervetulleita sisätiloihin, joten Heppu pääsi viltin sisään lämmittelemään. Umpijäässä, kaikki vaatteet päällä vihdoin saavuimme Sottungan saarelle. Saarella meillä oli reilu pari tuntia aikaa tutustua luontoon ennen seuraavaa lauttamatkaa. Hepun iloksi pääsemmekin meikein satamasta luontopolulle metsään. Maasto oli hyvin nopeasti vaihtuvaa; helppokulkuinen kallio muuttui hetkessä vaikeakulkuiseksi pöheiköksi. Mukavassa auringonpaisteessa oli mahtavaa ihailla idyllisiä maalaismaisemia ja nauttia itsetehtyjä myslipatukoita kalliolla.


Sottungasta jatkoimme lautalla Överöhön. Puolen tunnin matka kannella sujui paljon lämpimämmissä merkeissä kuin aikaisemmin päivällä. Överössä meitä odotti 17km asfalttipätkä Föglön suurimpaan "kaupunkiin" Degerbyhyn. Alkumatka sujuikin hyvin hienoissa maisemissa, mutta loppumatkasta alkoi koko porukka väsymään. Heppuakin alkoi kyllästyttää asfaltilla käveleminen, varsinkin kun tien molemmilla puolilla oli metsää. Yöpaikkana meitä odotti B&B Degerby Mat&Cafe. Heppu odotti kovasti talon kissan tapaamista (joka onnistuttiin siltä illalta onneksi välttämään). Seuraavana aamuna sitten törmästtiin kissaan portaikossa. Kissa sai Hepun juoksemaan ritiläportaat alas ensimmäistä kertaa ikinä. Tämän jälkeen ei ollut enään ongelmaa ritiläportaista.

  
Toisena päivänä jätettiin rinkat Degerbyhyn ja lähdettiin tutustumaan Föglön eteläpuoleen. Osin sateisesta päivästä huolimatta maisemat oli hienot ja idylliset. Heppua tosin taisi kiinnostaa joutsenet enemmän kuin maisemat.


Lauantaiaamuna suuntasimme aamulenkin jälkeen taksilla (kyllä tämä oli luksusvaellus :) ) takaisin Överöhön ja sieltä lautalla Kökariin. Päivä oli todella lämmin, joten nautiskelimme auringosta kannella. Heppu taisi olla aika väsynyt, kun välillä jopa nukkui. Kökarissa veimme kamat mökkiin ja suuntasimme kahvilan kautta luontopolulle. 7 kilometrin mittaiseen luontopolkuun oli hyvin saatu mahtumaan saaren historiaa pronssikaudelta toiseen maailmansotaan ja erilaista luontoa: suota, koivikkoa, kallioita ja rantaa. Olimme ensimmäisenä päivänä nähneet kuolleen kyyn tiellä, joten tömistelimme luontopolulla hyvässä jonossa Heppu keskellä. Heppu ei oikein välittänyt jonomuodostelmasta, kun olisi halunnut pomppia kiveltä toiselle. Ei onneksi käärmeitä näkynyt. Loppuvaiheessa alkoi Heppu olla jo aivan valmis nukkumaan. Lenkin jälkeen Heppu kävi vilvoittelemassa meressä. Hepulla kävikin hyvä tuuri, kun mökki oli neljälle eli Hepullekin oli oma sänky.


Hyvin nukutun yön jälkeen kävimme vielä aamulla tutustumassa saaren kirkkoon ja keskiaikaisiin kappelin perustuksiin. Sitten odottikin kylmä 2,5h lauttamatka takaisin Galtbyhyn. Heppu käärittiin vilttiin ja ja rinkan sadesuojaan lämpimään.


Punkkiosio: Heppu sai muutama viikko sitten punkkitabletin, joka tappaa punkit, jotka pääsee puremaan. Reissun punkkisaldo oli yksi kuollut kiinnittynyt punkki ja kaksi elävää käveli Hepun turkilla. Uskoisin, että aika vähällä selvittiin. Punkkitarkastukset tehtiin lähesjoka välissä, varsinkin ennen sisään tuloa.